Svinger du også bedre til venstre på ski?

72048_498606374184_140817859184_5579251_2137930_n

Ja – så er du absolut ikke ene om det. Rigtigt mange både børn og voksne oplever at det er lettere at svinge til den ene side, fremfor den anden. Men hvorfor? Læs med om mit møde med en 2.08 meter høj håndboldmålmand, som jeg skulle lære at stå på ski. For her blev det virkelig tydeligt, hvad det vil sige at have et ’favoritben’.

IMG_1374

Jeg er af den opfattelse at ALLE kan lære at stå på ski. På min 4. vinter mødte jeg alligevel en udfordring af de lidt større. Også helt bogstaveligt! Christian – en 2.08 meter høj mand, hans kone og to børn var alle helt nye på ski. Familien var alle glade for sport og kom hurtigt fra start – altså lige med undtagen af Christian. Han var udfordret! Hans ski ville ikke svinge til højre og ’stak af med ham’. Som med mange andre af mine elever, ville jeg hjælpe ham til at ’mærke’ et sving, ved at jeg kørte baglens foran ham, mens jeg holdt ham i hænderne. Det jeg ikke lige havde tænkt på, var at mine 1.59 meter og dertilhørende vægtklasse på ingen måde kunne holde en 2.08 meter mand med meget solide ben – og da slet ikke når han skulle svinge til højre. Jeg spurgte nysgerrigt til Christians arbejde og fritidsaktiviteter, fordi det ofte giver mig et tip om, hvordan jeg skal dreje undervisningen, så elevens krop genkender nogle af bevægelserne. Christian fortalte at han var håndboldmålmand og brugte mange timer om ugen i håndboldmålet. Jeg bad ham beskrive, hvad han gjorde, når han parrerede en bold i målet. ”Ofte sætter jeg fra på mit højre ben”.

AHA! Pludselig gav det god mening hvorfor Christian ikke kunne dreje til højre. Hans højreben var det han altid stolede på i håndboldmålet, så når han stod der lidt nervøs på ski, ja så fortalte hans krop ham, at han kun kunne stole på det højre ben.

Og når hans dominerende højre ben ikke ville overgive sig og lade kroppen lægge vægten over på det venstre, ja så kunne Christian simpelthen ikke svinge til højre!

Så til alle jer, der også oplever at have en favorit side at svinge til eller oplever at jeres børn har. Prøv at tænke efter om I har et særligt stærkt ben I stoler på. Nogle ved at de har det grundet kræproblemer eller operationer. Men faktisk er det at være højre- eller venstrehåndet – helt ubevidst med til at give kroppen en præference – også på ski!

Så hvad kan du gøre, hvis du eller dit barn svinger bedre til venstre end til højre?

Træning af balancen er essentiel. Det kan man gøre på rigtigt mange forskellige måder. I kan blandt andet køre på ski som flamingoer, harer eller kaste jer ud i ujævnhederne i kanten af pisten eller i skoven. Hvis du vil have flere tips og tricks til, hvordan du og dine børn kan udfordre jer selv, træne balancen og samtidig have det sjovt på ski, kan du tjekke nogle af de øvelser ud, som jeg har beskrevet på http://www.børnpåski.dk

Foto216Hemsedal