Find 5 fejl – om hvordan man slår kropslig læring ihjel!

IMG_1228

Hvorfor vil mine ski ikke svinge? Hvad er det jeg gør forkert? Vi, og i helt særlig grad voksne, er så vandt med at fejlfinde mod at udvikle eller optimere noget. Men når det handler om kropslig læring, bør vi gå helt anderledes til værks. I hvert fald, hvis vi vil udvikle os og blive bedre på ski.

Forestil dig at du har en vis ’lærings-kapacitet’ til at stå på ski med. Når hjernen bruger en stor del af den kapacitet på at huske og tænke på den eller de fejl, er der mindre kapacitet til at mærke, hvad kroppen rent faktisk gør og dermed kunne rette op på fejl undervejs. Men det er svært sådan bare at slukke hjernen. Særligt fordi vi er vandt til og lært op til, gennem vores år i skolen netop at bruge hjernen :) så vi ikke lavede de samme fejl igen!

Når jeg underviser, får jeg ofte at vide at jeg roser meget! Jeg får mine elever til at føle at de er gode til at stå på ski (på deres niveau vel at mærke). Hvorfor gør jeg det? Fordi jeg oplever at mine elever uanset om det er børn eller voksne udvikler sig hurtigere når de føler sig trygge, anerkendte og glade.

IMG_0027

 

Jeg siger ofte undervejs noget i stil med. ”Wauw – kunne du mærke at netop det sving sad lige i skabet?” For langt de fleste tilfælde får jeg en respons tilbage, der anerkender at de også mærkede lige netop det sving, som et godt sving. Og lige netop i sådan en samtale og de sætninger, sætter jeg ord på noget af det vigtigste når det gælder kropslig læring og vores hjernes trang til at eje magten over al læring. Jeg italesætter det, jeg så tydeligt ser min elevs krop oplever, for at tilfredsstille vores behov for også at kunne tale og reflektere over det vi mærker.

Samtidig er der noget helt magisk over den måde kroppen øver sig på og bliver bedre. Den skal gøre en bevægelse perfekt 1000 gange inden det bliver en vane, men allerede efter de første gange, begynder den at slappe mere af og bare følger med og mærker efter. Og netop det gør at nye ting får plads til at blive lært.

Og ja! Jeg kan godt spotte når der køres med ALT for meget bagvægt eller vægt på inderski, men i stedet for at påpege det som en fejl, finder jeg en passende øvelse eller terræn, der naturligt lærer kroppen en mere hensigtsmæssig position på ski.

Foto222Hemsedal

Ros derfor dine børn, din mand, kæreste, kone, mor, far, onkel, kusine eller…. Den positive psykologi har en stor indvirkning på den kropslige læring og når kroppen og hovedet slapper mere af, som er en naturlig bonus ved ros! Ja – så frigives der en større mængde ’læringskapacitet’ og I vil blive bedre på ski :)