Tøj

At være godt klædt på er vigtigt! Det er hverken sjovt at være for kold eller for varm. Derfor gælder det om at kunne justere efter forholdende. Nordpå er det generelt koldere end sydpå – og særligt først på sæsonen. Men vil du sikre dig at du har klædt dit barn og dit selv godt på uanset om du møder -25 eller + 10 grader, er der 3 enkle regler du skal følge.

  1. Sørg for at yderlaget er vand- og vindtæt. Vådt bliver som regel hurtigt til koldt!
  2. Hellere flere tynde lag end ét tykt lag, så du let kan regulere.
  3. Vælg uld, hvis du har. Det har de bedste regulerende egenskaber, både hvis du er kold eller varm.

IMG_5831

Inderste lag

Allerinderst er det vigtigst at have et tætsiddende sæt skiundertøj. Allerhelst i uld, da uld har de bedste varmeregulerende egenskaber og varmer fortsat selvom det bliver vådt!

 

IMG_5835

 

 

 

 

 

 

 

 

Isolerende lag

Udenpå skiundertøjet er det en fordel at tage et isolerende lag på. Alt afhængig af temperaturen ude kan dette lag variere i tykkelse. Er det rigtigt koldt er det fornuftigt at tage dobbelt op på isolerende lag på kroppen. Særligt på overkroppen. Et godt isolerende lag kan fx være et fiber/dun termosæt (det blå sæt), et tyndt eller tykt fleecesæt (det røde sæt) eller en heldragt i uld (den mørkeblå). Det fungerer også fint med Mormors strikkede uld-bukser (de lysegrå) og striktrøje! Det vigtigste er at det er åndbart og samtidig isolerende. Hvis det er ekstra koldt, er det super med en dunvest eller en strikket uldvest.

IMG_5846 IMG_5844 IMG_5828

 

Yderst

Det yderste lags vigtigste egenskab er at være vand- og vindtæt. Det behøver ikke at være en tyk dragt eller sæt, hvis bare det isolerende lag er godt. Fordelene ved en flyverdragt, er at den ikke skiller på midten og derfor undgår man at der kommer sne ind på maven. Fordelene ved jakke og bukser er at man hurtigere kan komme på toilet og det er lettere, når man er inde og drikke varm kakao, bare lige at smide jakken.

IMG_5836 IMG_5825

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanter

Igen er det vigtigt at have noget, der sikre tørre hænder. Våde vanter gør skidagen utrolig kort og ærgerlig! Enten kan man vælge en tyk og varm luffe. Meget gerne en, der kan gå udenpå flyverdragten, igen for at undgå at der kommer kold sne ind. Man kan også vælge en tynd vandtæt luffe og så have en uld/fleece/bomuldsvante under afhængig af temperaturen.

IMG_5842-1 IMG_5843

Strømper

Skistrømper eller uldstrømper. Det vigtigste er at der ikke er ‘mønster’ på dem, som bliver presset ind i benet, når skistøvlerne spændes. Husk altid kun ÉT par strømper i skistøvlerne. Det bliver koldere, hvis man tager to par på, fordi det strammer mere på fødderne og gør at bevægeligheden mindskes. Om man er til tynde eller tykke skistrømper er en smagssag. Så længe du husker at der ikke må være andet end dit ene par strømper i skistøvlerne. Skiunderbukserne skal trækkes op, så de først starter der, hvor støvlerne slutter. Fødderne bliver hurtigt kolde, hvis skiunderbukserne er nede i støvlerne.

IMG_5841

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hue og halsedisse

Særligt når det er koldt, er det godt at have en hue under hjelmen. Elefanthuer er gode, fordi de samtidig holder nakken og halsen varm. Mange børn synes det er godt også at have en halsedisse på, der holder dem varm foran munden. Både elefanthue og halsedisse er gode i uld, fordi de sikre at dit barn ikke bliver kold, selvom de blive våde.

IMG_5833