Køb af brugt skiudstyr – hvad skal jeg være opmærksom på?

IMG_5561

 

Du kan sagtens købe brugt udstyr til dine børn eller dig selv, hvis bare du er opmærksom på nogle vigtige ting, når du går på jagt efter de gode tilbud på brugtmarkedet for skiudstyr.

Støvler:

  1. Har støvlerne været spændt, når de ikke har været brugt? Hvis de ‘står åbne’, kan du risikere at plastikken, som støvlerne er lavet af, har ændret form og derfor ikke længere kan spændes rigtigt eller er blevet porøs og kan gå i stykker.
  2. Tag en snuser til støvlerne! Har de stået hengemt fugtige, kan der gemme sig ubehageligheder dernede, som du ikke ønsker dit barns fødder skal møde.
  3. Køb ikke støvler, som barnet ‘kan vokse ind i’ – køb dem, der passer lige der hvor I skal bruge dem!. Risikoen for at støvlerne ikke sidder, som de skal og dermed ikke giver det bedste udgangspunkt for en god og lærerig oplevelse er stor, hvis ikke du køber den rigtige størrelse. Tag altid inderstøvlen ud og tjek hvor meget plads, der er ude ved tæerne. Børn har svært ved at mærke om en støvle er rigtig størrelse, så det er vigtigt at du som voksen tjekker efter.
  4. Fødder er forskellige! Fordelen ved at leje på destinationen er selvfølgelig at man kan bytte udstyret, hvis det viser sig ikke at passe. Hvad der synes ok hjemme på barnets fod, kan vise sig ikke at være godt, når han eller hun kommer ud på ski. Hvis det sker, kan du jo altid stikke ned i skiudlejen og finde et par andre. (MEN vær obs på! Skistøvler i skiudlejen passer i princippet ingen perfekt, fordi så mange forskellige fødder har været i dem).
  5. Køber du støvler og ski uafhængig af hinanden er det vigtigt, at du får indstillet skiene korrekt. Tjek hvordan du gør her eller spørg skiudlejen på destinationen om hjælp, når du kommer frem.
  6. Passer støvlen til dit niveau? Alle støvler er udstyret med et flex-tal, som er en indikator på, hvor ’stive’ støvlerne er. Alt afhængig af niveau, højde og drøjde, bør du være opmærksom på om skistøvlerne passer til dig eller dit barn.
  7. Burde støvlerne være røget i en container? Køb ikke støvler, der burde være gået på pension for længst. Du kan risikere at plastikken er blevet porøs, og at de derfor ikke giver din den samme komfort og sikkerhed længere.

 

 

IMG_3103

Ski:

  1. Er skiene og bindingerne umiddelbart intakte? Overfladiske ridser betyder intet for skiløbet, så prøv om du kan se bort fra det.
  2. Er sålen intakt? Er der dybe riller eller huller under skiene i sålen, eller er der tværgående ridser, bør du overveje at finde nogle andre.
  3. Er skiene ‘døde’? JA! Ski kan faktisk godt dø. Sålen er at betragte som levende og skal passes og plejes gennem hele skiens liv. Den skal vokses med jævne mellemrum ellers tørrer den ud og kan dø. De fleste såler er sorte og det er et godt tegn hvis HELE sålen er sort. Er sålen grå langs kanterne, kan dette sagtens fikses med en god gang voks. Er de til gengæld grå over det hele og kan du mærke at der nærmest står fine fibre udfra skiene, ja – så ville jeg nok sige nej tak. Ikke nok med at de mister deres ‘spændstighed’ – de er sandsynligvis svære at vokse godt nok til at de ikke hænger i bakken (måske du på et tidspunkt har set nogle, hvor sneen klistrer til skiene og de nærmest ikke kan komme frem) – og så bliver du med garanti, der der sidst når bunden.
  4. Er bindingerne intakte?
  5. Er bindingerne ‘flytbare’? Vær sikker på at de overhovedet kan justeres ind til din eller børnenes støvlestørrelse. Det er så ærgerligt at skulle til at bore nye huller for at flytte bindingen.
  6. Passer skiene til dit/dit barns færdigheder på ski? Nybegynderski er relativt bløde, for at gøre det lettere at svinge. Overvej om skiene, du har fundet passer det det niveau du/dit barn er på. Køb ikke ski, der er alt for stive og som derfor giver dig ‘masser af udviklingspotentiale’ – det er svært at styre en ski, der passer til en ekspert, hvis du selv er let øvet.
  7. Burde skiene være gået på pension??? Indimellem er der nogle, der forsøger at sælge gamle retroski. Overvej om ikke dine børn eller dig selv, burde gå efter nyere carvingski, da de gamle ski ikke giver dig det bedste udgangspunkt for god læring. Der er jo en grund til at ting udvikler sig over tid :)IMG_3097

 

 

OBS. Udover DBA, findes der flere sider på Facebook, hvor du kan sælge og købe brugt skiudstyr. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, (udover når du falder over de, der stadig tror de kan få 500 kr for et par retro-ski eller støvler, der for længst skulle være sendt på pension) så hav de lidt kritiske briller på, når du går på jagt i brugtmarkedet :)