Klar til ski – hvornår?

Det korte svar: Når barnet selv giver udtryk for at have lyst til at stå på ski.

Hvornår et barn er klar til at stå på ski er meget forskelligt. Vigtigst er det at være opmærksom på både forældrene og barnets behov og forventninger til det at stå på ski.

IMG_5546

Børn ser ikke det at stå på ski på samme måde som forældrene. Et 6-årigt barn vil have langt større fokus på ‘at ræse ned af bakkerne’ og ‘lave vilde hop’ og dermed glemme at der kommer en lang fase inden, hvor de helt basale færdigheder, som at bremse og svinge skal indlæres og trænes. For at undgå at barnet føler at det mislykkes med sin drøm er det vigtigt at ‘tale barnets sprog’, når I sammen med jeres barn forsøger at forventningsafstemme det at stå på ski. At det vil tage lidt tid i starten, inden man kan komme op på de store bakker. Og ofte vil DE STORE BAKKER være et stort mål for det 6-årige :) For det 3-årige barn er fokus i højere grad på børneområdet, hvor et barn på den alder kan tilbringe et uendeligt antal timer, når det først fanger det at bremse og svinge.

Så hvornår er barnet klar til at stå på ski? 

Fysiologi:

Generelt er børns knogler ikke klar til alpinski før de er omkring 3 år.

Hos børn under 3 år, har knoglerne ikke fuldt udviklet sin styrke og er derfor stadig ‘bløde’. Ved styrt er der derfor risiko for at et brud på benet kan være fatalt for barnets knoglers normale udvikling. Langrendstøvler, hvor barnets fod ikke fastlåses, som i en alpinstøvle, kan derfor være et fint alternativ. Hvis man alligevel gerne vil introducere alpinski er det vigtigt at være ekstra påpasselig med sikkerheden. Både når bindingernes indstilles (læs mere om DIN skalaen under udstyr) og i forhold til farten og forholdene i bakken.

Motorik:

Man taler om en perfekt indlæringsmæssig alder, når barnet er mellem 6-10 år gammel. Før barnet fylder 6 år kan det være udfordret af den endnu ikke færdigudviklede motorik og barnets balancepunkt som stadig ligger over navlen. Det betyder at det kan være svært at holde balancen i udfordrende terren og ujævnt underlag og barnet har brug for en langt ‘bredere plov’ for ikke at vælte. En barn, der er udfordret motorisk vil have svært ved at ‘finde balancen’ i ploven og få nok ‘kraft’ ud i ploven til at styre farten og stoppe.

Rikke_matilde3

Lyst og motivation:

Det er vigtigt at dit barn selv har lyst til at stå på ski. Uden lyst og dermed motivation, er det ikke let at lykkes med at lære noget nyt. Hvis et barn er tilbageholdende eller bange for at prøve nye ting, kan det at stå på ski være en voldsom ting at kaste sig ud i. Vær opmærksom på at du som forældre ikke presser dit barn, men husker at I er på ferie og formålet er at I har det sjovt og hygger jer. Der skal være plads til at barnet ikke er lige så vild med skiferien, som I er. Skiferie kan være svært at forholde sig til hjemmefra, når man aldrig har oplevet det selv. Bare det at få noget under fødderne, der gør at barnet glider og skal bruge balancen på en helt ny måde, kan føles rigtigt udfordrende. Lyst og motivation er derfor et afgørende punkt for om et barn er klar til at stå på ski.

Stop i tide:

Vigtigst af alt handler det om at kende grænsen og stoppe i tide. Det er altid sjovere at gå glad hjem fra bakken med succes i rygsækken end ked af det og træt. Ved at stoppe i tide er motivationen intakt til næste dag. Vigtigst af alt: det er de voksne der har ansvaret for at stoppe barnet inden det bliver for træt. Balancen er svær for et barn at kende, specielt når det er sjovt :)