Jeg tør ikke hoppe af stoleliften….

Foto221Hemsedal

Første gang mange børn (og faktisk også mange voksne) skal prøve stoleliften, er de bekymrede for hvad det vil sige at tage en stolelift. Fra deres perspektiv ser de en hel masse flyvende sofaer, der flyver højt over jorden og langt op i himlen. Der er særligt 3 ting, som jeg oplever mange børn er bange for.

IMG_1081

  1. Højt op betyder stejlt ned.
  2. Jeg kan falde ud undervejs.
  3. Hvordan kommer jeg af?

Psykologisk set er det helt normalt at have svært ved at forholde sig realistisk til noget man ikke før har set og oplevet.

Den første frygt kommer af at hjernen snyder os (og det gælder i særlig grad voksne, som tænker ALT for meget!) til at tro at højt op betyder at det bliver meget stejlt ned. Oplever jeg en utryghed spørger jeg altid til, om de er bange for at bakken er mere stejl. Det er så vigtigt at få italesat frygt og tanker – på den måde er det langt lettere at skabe realistiske billeder af, hvad der skal ske og på den måde hjælpe læringen på vej trygt.

Jeg fortæller altid – både børn og voksne – at der er flere muligheder på toppen af stoleliften, men den vej vi skal køre er ligeså stejl eller flad om man vil, som den børnebakke/begynderbakke vi lige har kørt på. Den er bare meget længere!

 

Den anden frygt er lettere at forholde sig til. Særligt hvis man forbereder sit barn eller sig selv godt inden man stiger på stoleliften. Jeg plejer at forklare mine elever at det er som en flyvende sofa med sikkerhedssele. Hvis jeg spørger om hvor ofte de falder ned af sofaen derhjemme, når de sidder pænt, griner børnene og siger aldrig. Det er lidt det samme princip med stolelifte. Man går HELT FREM, kigger tilbage og sætter sig ned. Når skiene har sluppet ’gulvet’ tager man ’sikkerhedsselen’ ned, og ens ski holder den på plads. Først når man er trygt på toppen, lige før man rammer ’gulvet’ igen, løfter man sikkerhedsselen.

Og netop på toppen er den største frygt! Rigtigt mange børn forestiller sig at når man flyver højt op i skyen, så skal man tilsvarende HOPPE ned fra liften. Altså hoppe virkelig højt oppefra. For mig og andre, der har taget liften mange gange, kan det jo virke som en helt mærkelig forestilling, men rigtigt mange børn forestiller sig sådan, inden de tager liften første gang.

Så for at undgå frygten for stolelifte og den ’højdeskræk’ der følger med, er det vigtigt at fortælle barnet om HELE turen i detaljer. Alt fra at komme på, til at ’hoppe af’ til sidst. For det er jo egentlig også det vi siger til dem. Er I klar til at hoppe af?

IMG_0194