Barnets første dag på ski

Karenmarie_tilvænning

 

Det er dit barns første dag på ski. Inden I står klar udenfor i sneen med støvlerne spændt og klikket i skiene, er der sket en hel masse.

* I har haft en lang rejsedag.

* Dit barn har måske ikke sovet helt så godt, fordi det er et nyt sted og måske er spændt på, hvad det der ski egentlig er for noget. Jakob_børn_skiudleje

* I har stået i kø i skiudlejen sammen med en masse andre mennesker.

* I er blevet varme af at slæbe alt udstyret ud i bakken.

* I er trukket i en masse ekstra tøj, end I er vandt til.

* Som forældre er du spændt og det kan barnet mærke. Måske er du også nybegynder; måske er du bare spændt fordi du håber dine børn bliver lige så vilde med at stå på ski, som du selv er.

Luk lige øjnene engang og mærk efter, hvor meget du er påvirket at alle de indtryk. Tænk så på, hvor meget det har påvirket dit barn. 

 

Derfor er det første og bedste råd at finde eller skabe ro. Tag det stille og roligt! Det giver det absolut bedste udgangspunkt for dit barns oplevelse og læring. Har I booket skiskole, så vær ude i så god tid at I ikke skal stresse for at nå frem til tiden, men heller ikke så god tid at I når at fryse. I forhold til skiskolen vender jeg tilbage til det i et senere blogindlæg.

Ok – I står nu klar i bunden af børnebakken. Hvordan griber man som forælder situationen an? Afhængig af dit barns alder kan nogle af delene i følgende udviklingsproces med fordel bruges hele ugen. Se på dit barn og vurdér hele tiden om det er trygt og klar til en ny øvelse, eller om I skal fortsætte lidt endnu. HUSK at det er bedre at være sikker og tryg ved noget, inden man går videre til det næste.

 

Første fase: tag udstyret korrekt på!Signe_hedeland

  • Er støvlerne strammet for hårdt eller kunne de klare et ekstra hak? Fødderne skal naturligvis være spændt godt inde i støvlerne, men man skal også kunne få blod til alle tæerne. Vi er alle forskellige, så prøv dig lidt frem. Hvis dit barn kan løfte hælen i støvlerne, er det en god ide at stramme dem lidt mere.
  • Er der sne under støvlerne? Nogle dage gør temperaturen at der samler sig sne under støvlerne. Det kan i værste fald betyde at bindingen ikke løser korrekt ud, fordi støvlerne ikke klikkes i korrekt. Hjælp barnet, så I sikre at det føler sig tryg ved at tage skiene på. Sneen kan bankes af med en skistav eller ved at skrabe støvlerne henover bindingerne.
  • Fortæl dit barn, hvordan det tager skiene på, så det hurtigt kan blive selvhjulpen. At kunne noget selv giver yderligere motivation og selvtillid.

 

Anden fase: tilvænning til udstyret!

  • Find et flat område, hvor dit barn kan gå lidt rundt med skiene på. Lad dit barn mærke at det glider lidt og at det kan bevæge sig selvom det har udstyret på. Faktisk lærer det børnene utroligt meget både teknisk og balancemæssigt at kunne bevæge sig med ski på, på flade partier. Selvfølgelig skal man skubbe og trække børn nogle gange, så de ikke bliver trætte, men væn dem til også selv at kunne bevæge sig fra A til B. Det er både god træning og en vigtig del i at give dem følelsen af at kunne selv.
  • I nogle børneområder ligger der løse tallerkenlifte, som du kan låne. Ellers brug en skistav! Træk dit barn rundt, som stod det på liften. Lær dit barn at der skal være lidt afstand mellem skiene, for at balancen er bedst. Start med at trække stille og roligt, men prøve efterhånden at gå lidt hurtigere til. Det træner dit barns position og balancen og giver dem samtidig en god og reel fornemmelse af at blive trukket af en tallerkenlift.
  • Gå sidelæns eller sildeben et par meter op i bakken. Er dit barn 2-5 år kan det have svært ved at mestre de bevægelser. Træk det et par meter op i stedet. Lad dit barn glide ned af bakken. Hvis du kan finde en bakke, hvor der er et naturligt stop, fordi det flader helt ud, vil det være det bedste. Hvis ikke, så vær klar til at tage imod dit barn.
  • Gå lidt op i bakken (eller tag liften et stykke op, hvis I er klar til det). Lad dit barn køre zig-zag ned. Først glider I helt på tværs af bakken. Stå helt stille og vend jer rundt. (Støt dit barn meget, hvis balancen er usikker). Glid derefter tværs over bakken igen. På den måde mærker barnet stille og roligt at kroppen automatisk vil lægge tryk på den nederste ski for at holde balancen.

Børn_ubbesen

 

Tredje fase: lær at stoppe!

Er du en god skiløber selv, kan du med fordel gøre brug af følgende øvelser:

  • Kør baglæns mens du holder på dit barns ski og sikre at spidserne peger mod hinanden.
  • Kør baglæns og hold dit barn i hænderne. I har på den måde god øjenkontakt og dit barn kan føle sig tryg ved situationen.
  • Brug en lang stav, hvor du og dit barn holder i hver jeres ende af staven. Konkret øvelsesbeskrivelse skriver jeg i et andet indlæg :)

Læs desuden mit indlæg: Lær dit barn at stoppe.

 

Fjerde fase: lær dit barn at tage liften!

Læs mit indlæg: Lær dit barn at tage tallerkenliften.

Tredje og fjedre fase kan med fordel kombineres. Vurdér om dit barn er tryg ved situationen. Husk mange pauser og vigtigst af alt. Skab RO og tryghed! Forcer ikke en udviklingsproces! Det bedste resultat kommer, hvis du tager den tid og skaber den ro, der er behov for. 12735710_10153248791077237_1542002849_n-2