Hvorfor Nordmænd er født med ski i garagen og ikke på benene!

IMG_1217

 

I mange år har der været en forståelse af at nordmænd er klart bedre til at stå på ski end danskerne! Hvorfor? Jo – fordi nordmænd er så heldige at bo et sted hvor der er fjelde og vinter og der derfor har været opbygget en nærmest mytisk forklaring i at nordmænd er ”født med ski på benene”. På den måde har danskerne i en lang årrække fået ryet som uerfarne og usikre skiløbere, som man skulle passe på i bakken. ’Vi er jo bare danskere’, eller ’pas på! her kommer en dansker!’ har jeg hørt sagt som sjov utallige gange – og sagt både af nordmænd og danskerne selv.

IMG_1228

Men myten er hvad den er – en myte! Okay så! Måske gælder den ikke helt for de børn, der er vokset op med skibakken i deres baghave! Men generelt så er det en myte. Faktisk oplever jeg efter 10 sæsoner i Norge, at danskerne i højere grad har langt mere kontrol over skiene og god stil på pisten end rigtigt mange norske turister har.

 

Historisk set har nordmænd som folk stået mere på ski en danskerne har. Og fordi de også selv har troet på myten om at de var født med ski på benene, har der været en stærk tilbageholdenhed i forhold til brug af skiskole. Det lå jo i generne :) Alle nordmænd kan stå på ski! Men det kan alle nordmænd bestemt ikke, ligeså vel som alle danskerne heller ikke kan stå på ski. Skiløb er noget alle kan lære, men forskellen mellem at være født norsk og dansk viser sig i hvert fald ikke i evnen til at lære at stå på ski. Man bliver jo god til noget, fordi man øver sig og fordi man synes det er sjovt! Det gælder uanset om det er cykling, svømning, madlavning eller skiløb.

Danskere bruger skiskolen mere end nordmændene. Måske fordi myten er med til at understøtte at de har et behov for hjælp til at lære det. Uanset hvorfor, er det fedt at opleve at så mange danskere kan lide at stå på ski og gerne vil blive bedre til det.

 

Nordmænd står generelt mindre på ski end danskerne når de er af sted på skiferie, hvor de synes det er ligeså meget for at holde FERIE og slappe af. Danskere på skiferie bruger langt flere timer i bakken end i sofaen og er ofte at se som de første på liften om morgenen og de sidste, der går hjem om eftermiddagen.

 

Myter er som regel nogle sejlivede nogle, og ja – det har ofte et snert af noget virkeligt i sig. For nordmænd har historisk set haft bedre muligheder for skiløb end danskerne har og derfor er rigtigt mange nordmænd vokset op med at familien selvfølgelig ejede flere par ski. Nok fordi at det jo hed sig, at det bør nordmænd eje, når de nu er født med dem på benene :)

 

Men i virkeligheden bør talemåden måske hedde at NORDMÆND ER FØDT MED SKI I GARAGEN! For det er de fleste i hvert fald. Men der er også langt imellem at de bruger dem og kulturen for alpint blandt nordmænd er ofte sporadiske timer og dage, muligvis en weekend eller to, fordelt udover sæsonen.IMG_1197

 

Så vi danskere kan sagtens være stolte af vores evner i skibakken, også selvom vi hverken er født med ski på benene eller i garagen :)